Προγράμματα

 ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Η Στέγη από το 1997 (ΦΕΚ 925/21-10-1997) και μέχρι σήμερα φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εσωτερικά παιδιά που διαμένουν σε κτίρια με περιβάλλοντα χώρο τριών περίπου στρεμμάτων, επάνω στην θάλασσα, πολύ κοντά στο Λιμάνι της Αίγινας, σε δίκλινα ή μονόκλινα (ανάλογα με τις ανάγκες τους) δωμάτια, όλα με μπάνιο και κλιματισμό.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης τελεί υπό την εποπτεία Ψυχιάτρου και υλοποιείται από Επιστημονικό Προσωπικό (Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Γυμναστές Ειδικής Αγωγής, Νοσηλευτές, Εργοθεραπευτές, Μουσικοθεραπευτές κλπ.) και με επιπλέον βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Κανονισμό Λειτουργίας της Στέγης.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν παιδιά ανάλογα με τις οικονομικά δυνατότητες τους.

  ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί παράλληλα το πρόγραμμα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ.

Με την συνεργασία Πανεπιστημιακών Σχολών, εθελοντές φοιτητές με ειδικότητες Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Γυμναστών Ειδικής Αγωγής, Νοσηλευτών, Εργοθεραπευτών, Μουσικοθεραπευτών κλπ.) που η εργασία τους υπολογίζεται στην πρακτική των σπουδών τους, προσπαθούμε σε δεκαπενθήμερα κατασκηνωτικά προγράμματα να βγάλουμε από τα σπίτια τους ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΩΡΕΑΝ άπορα παιδιά με ειδικές ανάγκες, δηλαδή παιδιά οικογενειών που μαζί με το πρόβλημα του παιδιού τους βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής αδυναμίας μέχρι πλήρους απορίας (και δυστυχώς ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε ένα μπάνιο στα παιδιά τους συνεχώς μεγαλώνει), όπως και παιδιά Ιδρυμάτων που κλείνουν για λίγο το καλοκαίρι.

Τα παιδιά αυτά, εκτός από τα καθημερινά μπάνια στην θάλασσα, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην Στέγη, συμμετέχουν σε σημαντικά για τον Αυτισμό Προγράμματα Εκπαίδευσης και Κοινωνικοποίησης τόσο μέσα στην Στέγη, όσο και σε εκδρομές μέσα στο νησί της Αίγινας με πούλμαν του Δήμου και των ΚΤΕΛ ή ολοήμερες “κρουαζιέρες” στα γύρω νησιά με δωρεάν μεταφορές από την HELLENIC SEAWAYS – NOVA – «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» – AEGEAN.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια κάθε χρόνο για να καλύψουμε τα έξοδα του προγράμματος αυτού (γιατί πέραν της εθελοντικής εργασίας των εκπαιδευτών τα υπόλοιπα έξοδα πληρώνονται) είτε με συγκέντρωση προσφορών σε είδη από την Τράπεζα Τροφίμων ή Βιομηχανίες Τροφίμων ή Super Market, είτε ψάχνοντας μικρές χορηγίες από Τράπεζες, εταιρείες, κλπ. Τα Super Market “ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ” φιλοξενούν ειδικές “κάλπες” (με ενημέρωση για την κατασκήνωση) για την συγκέντρωση χρημάτων.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”

 Όλο το χρόνο λειτουργεί ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι καλύπτει ένα σημαντικό και πολύ μεγάλο ΚΕΝΟ. Το πρόγραμμα “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”.

Όταν οικογένεια με παιδί με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζει έκτακτη κρίσιμη κατάσταση από αιφνίδια ασθένεια ή θάνατο μέλους της και κανείς δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να “κρατήσει” το παιδί αυτό, έχει την δυνατότητα εφόσον η γενική κατάσταση του παιδιού του επιτρέπει να διαμένει στην Στέγη , να απευθύνεται στην Στέγη για φιλοξενία του παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έκτακτου γεγονότος.

Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί κυριολεκτικά Σανίδα Σωτηρίας για κάποιες οικογένειες που βρίσκονται ξαφνικά σε πολύ μεγάλη απελπισία.